Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw device om de gebruikerservaring te optimaliseren, analyseren van gebruik van deze site en andere marketing doeleinden. Lees ons Privacy beleid voor meer informatie.
© 2022 Flik-Flak Sportclub
Gezond Den Bosch logo
MENU
© 2022 Flik-Flak Sportclub
Het is vandaag:

Agenda

Activiteiten kalender
Het is vandaag:

Doe ook de Fittest!

hero image fittest pagina - jong en oud in sportieve pose
logo Gezond Den Bosch. Appel met skyline van Den Bosch.
icon voor knijpkrachttest
icon voor uithoudingsvermogen test 1: wandelen.
icon voor knijpkrachttest
icon fittest, onderdeel shuttlerun
icon fittest, onderdeel: suikerklontjestest
icon fittest, onderdeel: BMI meting
icon fittest, onderdeel: sit and reach test
icon fittest, onderdeel: health check box

Fittest - wat is het?

We weten allemaal dat gezond leven goed voor ons is. Niet alleen om fysiek goed vooruit te kunnen, maar zeker ook om 'lekker in je vel' te zitten. Maar wat is nu precies gezond leven, en misschien interessanter nog, hoe FIT ben ik zelf eigenlijk?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag hoe fit je bent hebben we een speciaal testparcours ontworpen om dit te bepalen. Als je dit parcours stapje voor stapje doorlopen hebt geeft dat een helder inzicht in je huidige 'fitheidsstaat'. Het parcours bestaat uit diverse onderdelen, zoals bijvoorbeeld een flexibiliteitstest, een balanstest en reactietest. Uiteraard wordt het hele programma begeleid door (medisch) specialisten. En wanneer de Fittest afgerond is, beëindigen we deze met een waardevolle bespreking van de resultaten. Dit gebeurt uiteraard ook door medisch onderlegde mensen, zodat je ook echt een betrouwbaar antwoord krijgt op die belangrijke vraag "hoe fit ben ik nu?".

voor wie?

Vanaf 16 jaar tot 80 jaar. Voor jongere kinderen kunnen we een aangepaste Fittest verzorgen

wat kost het?

Al vanaf €10 p.p. en afhankelijk van aantal deelnemers.

hoe werkt het?

In overleg stellen we de onderdelen van de Fittest samen. Dit alles bepaalt de prijs en tijdsduur. Reken wel ca 60 minuten hiervoor.
corona? Bij Corona is de Fittest niet mogelijk

als onderdeel van een arrangement?

Zeker een aanrader, want de afwisseling van lekker bezig zijn met zijn allen op een gezonde manier èn bewustwording van ons fit zijn een gouden combinatie is! Kijk dan vooral ook even op onze pagina: groepsuitjes!

Wat is er allemaal mogelijk?

De Fittest bevat in totaal altijd 10 onderdelen. 8 onderdelen hiervan staan vast en 2 onderdelen zijn naar eigen keuze (deze 2 onderdelen zijn dan wel voor de hele groep hetzelfde).
De 8 vaste onderdelen zijn:

1.
icon voor fittest, onderdeel bloktransfertest

Bloktransfer-test (Oog-handcoördinatie ):
Hoe goed is jouw oog/handcoördinatie? In deze test probeer je zo snel mogelijk met de hand de blokjes te verplaatsen naar een ander plateau. Klopt jouw reactiesnelheid bij jou leeftijd?

2.
icon fittest, onderdeel: squat test

Squat:
Bij deze ‘door de benen gaan’ beweging komt het ook aan hoe sterk de bovenbenen en bilspieren zijn. Ook hier mogen mannen wat meer scoren dan de vrouwen.

3.
icon voor knijpkrachttest

Knijpkracht-test:
Door te knijpen in de handkrachtmeter zie je hoe sterk de kracht is in je hand. Is links net zo sterk? Bij vrouwen is de scoretabel vanzelfsprekend lichter.

4.
icon fittest, onderdeel: sit and reach test

Sit and reach:
In deze test zit je op de grond en schuif je een staaf naar voren waarbij de lenigheid van de rug en hamstrings wordt gemeten. Hierbij mogen de mannen natuurlijk lager scoren in de tabel.

5.
icon fittest, onderdeel: balanstest

Balans-test:
Bij elke leeftijd hoort een bepaalde tijd dat je op 1 been kunt staan, op blote voeten en ja…met ogen dicht.

6.
icon fittest, onderdeel: suikerklontjestest

Suikerklontjes-test:
Weet jij in welk product het meeste suiker zit. Leg de 5 producten op volgorden van het minst naar het meeste suiker. Lijkt makkelijk, maar blijkbaar weten we toch minder dan we denken.

7.
icon fittest, onderdeel: wall sit test

Wall-sit:
Je zit in een hoek van 90 graden tegen de muur, waarmee we kracht in je bovenbenen meten.

8.
icon fittest, onderdeel: planken

Planken:
In deze test lig je in een plankpositie en meten we hoelang jij deze houding vol houdt. Het vraagt veel van buik en rugspieren die je hiervoor goed moet kunnen aanspannen.

Verder kunnen 2 extra onderdelen zelf gekozen worden uit een groot aantal leuke en interessante testen:

A.
icon fittest, onderdeel: BMI meting

Body Mass Index:
Hierbij wordt je lengte en gewicht gemeten en gekeken wat je BMI is. Kortom ….. ben je te dik?

B.
icon fittest, onderdeel: vetpercentage meting

Vetpercentage:
Door op deze weegschaal te staan wordt je vetpercentage gemeten die jouw lichaam heeft. Zit je in de juiste percentage qua leeftijd en geslacht?

C.
icon fittest, onderdeel: middelomtrek

Middelomtrek:
Met een centimeterband wordt je buikomvang gemeten en  gekeken of de klopt bij jouw leeftijd en geslacht.

D.
icon fittest, onderdeel: health check box

Bloeddrukmeting:
Hierbij meten we de kracht waarmee het hart het bloed het lichaam rondpompt. Een (te) hoge bloeddruk vergroot de kans op hart en vaatziekten en lage bloeddruk is minder gevaarlijk en zorgt vaak voor duizeligheid bij te snel opstaan of veranderen van positie.

E.
icon fittest, onderdeel: sit-up test

Sit-up test:
Hierbij wordt gekeken hoe sterk de buikspieren zijn, want bij elke leeftijd hoort een bepaalde score van sit-ups.

F.
icon fittest, onderdeel: sprongmat test

Sprongmat:
Bij deze test spring je verticaal zo hoog mogelijk en kunnen we meten via de sprongmatplaat wat de kracht is in je bovenbenen.

G.
icon voor uithoudingsvermogen test 1: wandelen.

Uithoudingsvermogen 1 (wandeltest):
Bij deze test wordt de conditie van de deelnemer bepaald. Het draait hierbij om het aerobe uithoudingsvermogen. Dit gaat dus niet om het lopen tot dat de deelnemer niet meer kan, maar om de snelheid te bereiken waarop men enige tijd kan wandelen.

H.
icon fittest, onderdeel shuttlerun

Uithoudingsvermogen 2 (shuttle run):
Dit is een zware maximale inspanning test, en dient alleen gedaan te worden indien de deelnemer gezond is en zonder blessures. De test lijnen liggen 20 meter uit elkaar. De deelnemer moet de lijn aantikken voor het piepje klinkt. Elke minuut gaat het tempo 0.5 omhoog. De test stopt als de deelnemer 2x meer dan 3 meter voor de lijn is als het piepje klinkt of als de deelnemer stopt.

I.
icon fittest, onderdeel: uithoudingsvermogen, fietstest

Uithoudingsvermogen (fietstest):
Tijdens deze Astrand-test wordt er 6 minuten gefietst op een fietsergometer waarbij de proefpersoon het gewenste toerental (= elk toerental tussen 50 en 80 omwentelingen per minuut is goed als het maar constant blijft gedurende 6 minuten) aanhoudt.

J.
icon fittest, onderdeel: mini conditietest

Mini conditietest:
In deze test meten we 3x je hartslag op. Bij rust, na activiteit van 1 minuut en daarna weer na 5 min. hersteltijd. Leuk om zelf te ontdekken hoe snel het hart reageert op inspanning en weer tot rust komt. Dit doen we d.m.v. hartslagmeters of door polsmetingen.

Activiteiten kalender
Het is vandaag:
Activiteiten kalender
Het is vandaag: